Boligtilbudet i Tromsø – en utfordring som krever handling
11.11.24 16:54
Roar Stangnes (leder), Elisabeth Andreassen, Kathrine Emilie Standal, Irene Dahl og Hans-Petter Kvaal, styret i Stiftelsen Tromsø Allmennboliger
DEBATTINNLEGGDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Boligsituasjonen i Tromsø har med rette fått mye oppmerksomhet den siste tiden, og søkelyset er blitt satt på de stadig økende utfordringene i boligmarkedet.
Byen tiltrekker studenter, turister, arbeidssøkere og familier, noe som er positivt for byutviklingen, men stadig flere strever med å finne en egnet bolig i byen vår. Dette har ført til et stresset leiemarked, forsterket av at stadig flere leier ut leiligheter og hus på Airbnb. Resultatet er at etterspørselen overstiger kapasiteten, og mange opplever de økonomiske barrierene som uoverkommelige.
Siden 1989 har Stiftelsen Kommunale Boliger tilbudt leieboliger for innbyggerne i Tromsø. Målgruppen er ungdom og de som av økonomiske eller andre årsaker har utfordringer med å komme inn i boligmarkedet. Driften følger selvkostprinsippet, der leieinntektene brukes til å kjøpe, bygge og drifte boliger.
Den ideelle stiftelsen disponerer i dag over 270 attraktive boenheter hvor vedlikehold og fornyelse står sentralt. Målet er ikke utelukkende å tilby et sted å bo, men også å skape et godt boligmiljø hvor folk kan trives og bygge fellesskap.
På samme måte som det kommunale botilbudet, er intensjonen å forhindre en spiral av ustabilitet og marginalisering av utsatte grupper av medborgere. Stiftelsens navn kan forlede en til å tenke at vi er en del av det kommunale boligtilbudet, men stiftelsen er en uavhengig og formålsdrevet utleieaktør.
Sett i lys av den kritiske bosituasjon for mange i Tromsø, har stiftelsen som ambisjon å ta en større plass i byens boligmarked. Stiftelsen er nå i prosess med å iverksette flere tiltak for å oppnå denne ambisjonen ANNONSE
I styrets strategi legges det til grunn at navnet skal reflektere stiftelsens framtidige rolle. Styret ønsker derfor at navnet endres til Stiftelsen Tromsø Allmennboliger (STA). Navneendringen signaliserer et taktskifte, hvor STA i større grad ønsker å være en viktig boligaktør for en inkluderende og sosialt bærekraftig by.
STA skal fortsette å leie ut rimelige og gode boliger hvor fokuset er å tilby et stabilt og trygt boligmiljø. Begrepet «allmennbolig» forstås her som boliger som leies ut av en ideell stiftelse eller organisasjon ut fra ikke-kommersielle prinsipper, og er en del av utviklingen av en større allmennboligsektor i Norge.
Utvikling av boligmasse er et uttalt mål for STA, hvor ambisjonen er å øke kapasitet gjennom å øke antall allmennboliger på en forsvarlig måte. Dette oppnås gjennom å erverve eksisterende boligmasse og/eller bygge ny boligmasse, begge er strategier som STA historisk har god erfaring med. STA vil ha et særskilt fokus på å øke antall familieboliger som vi vet det er et stort behov for. Videre vil STA fortsette arbeidet med jevnlig rehabilitering av boligene, dette for å sikre fortsatt gode boforhold. ANNONSE
Bærekraftig og god økonomi fordrer god og forsvarlig forvaltning av boligmassen. Som ideell stiftelse opererer ikke stiftelsen med profittmaksimering, men jobber kun for å oppnå formålet. Som et ledd i forsvarlig formuesforvaltning initierer nå STA en prosess med harmonisering av utleieprisene. Dette for å sikre rettferdige vilkår for våre beboere, samt muliggjøre stiftelsens ambisjon; å være en enda tydeligere boligaktør for en inkluderende og sosialt bærekraftig by.
Den utfordrende boligsituasjonen i Tromsø krever samarbeid mellom kommune, private aktører og andre organisasjoner. STA ønsker å øke bevisstheten og engasjementet rundt dette, slik at man sammen kan finne de beste løsningene. Taktskiftet fra STA er et viktig skritt mot et inkluderende og bærekraftig botilbud, og vi håper flere blir med på veien.